<< 

karl-johan - et sub-horn

Der er ingen tvivl om at hornhøjtalere har mange fordele, herunder bl.a. høj følsomhed, lav forvrængning og en ekstremt lav akustsik impedans, hvilket også gør dem attraktive som bashøjtalere med lille tilbøjlighed for stående bøljer.

Hvordan laver man en horn-subwoofer uden at skulle inddrage det meste af huset, eller gøre som Busto Arsizio med sin Royal Device eller Vincent med Pavillon Grave ?
Det er planen, at udnytte lytterummets flader og lidt tsunami-fysik til at konstruere en subbashorn med en rimelig høj WAF (Wife Addaptance factor).

En meget skanrost beskrivelse af hornfysikkener Fletchers fra 1934, men denne er hovedsageligt baseret på teoretisk materiale, og da den desuden er umullig at implimentere i virklighedens verden var det oplagt med noget nytænkning. Inspireret af Jaelvox hornet fra 1976 (se foto), som var baseret på et Klipsch-bashorn med 12" driver og et tunge.mellemtonehorn med 4" driver, fik fantasi, fysik og matematik frie tøjler, med en noget anderledes konstruktion som som resultat.

Pt. arbejdes der på en lille beta-version til 6" driver, ca. 0,6m høj Ø0,4m, for at få endelig vished om hvordan -den ellers udemærkede- teori virker i 'den virkelige verden'. Det bliver vel nok en bekræftelse.
Planen er efterfølgende at bygge en full-scale version på ca. 0,9m høj og Ø0,6m, udført som 12-segment ondrejningslegeme, al'á skitseret her til højre. Dette kræver adskillige lim- & udskræringsskabeloner, som vil tage tid at lave, før den egentlige konstruktion kan tage form.

Opfølgning følger...

   © Jakob Gudmandsen    ^ Til Top